Wat kun je doen tegen slaapproblemen?

author
2 minuuts, 12 tweedes Lees

Wat kun je doen tegen slaapproblemen?

Slaapproblemen kun je voorkomen, alleen moet je wel de reden weten waarom je ze hebt. Ben je vroeg wakker door lichamelijke klachten, dan heb je waarschijnlijk het verkeerde bed uitgekozen. Meestal kan dit probleem al voorkomen worden door een ander matras te nemen. Wil je advies over welk matras of bed het best bij jouw past? Bezoek dan de Been slaapadviseurs. Zij geven advies voor matrassen en bedden speciaal voor moeilijke slapers.

Continuïteit is van belang

Natuurlijk hoeven lichamelijke klachten niet de reden te zijn voor je slaapproblemen. Het continu veranderen van tijden om in en uit bed te gaan is slecht voor je en kan de oorzaak zijn voor je slaapproblemen, omdat je lichaam geen gewoontes aanneemt. Dit noem je compensatiegedrag. De ene keer laat naar bed en vroeg opstaan en de volgende dag andersom werkt niet. Daarnaast kunnen spanningen in je relatie of prestatiedrang ook tot slaapproblemen leiden. Het is belangrijk om rustig aan te doen, maar niks over te slaan of je doelen bij te stellen, want dat brengt je gewoontes in gevaar.

Stel je doelen niet bij

Als je nachts slecht slaapt, ben je waarschijnlijk overdag moe. Meestal zo moe dat je liever wil slapen en niet in staat ben je dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Is dit het geval dan ben je geneigd je persoonlijke doelen en werkzaamheden bij te stellen. Maar dat is iets wat je beter niet kunt doen, omdat je beter slaapt wanneer je gewoontes hetzelfde blijven. Pas je die gewoontes aan door je slaapprobleem dan krijgt je angst de macht erover en zullen deze nooit verminderen of weggaan. Zijn je hersenen nog super actief wanneer je in je bed ligt, dan kom je moeilijk tot slaap. Enige dagelijkse ontspanning voor je gaat slapen kan ervoor zorgen dat je van je slaapprobleem afkomt. Dit kan ook door leuke uitstapjes of een vakantie te boeken. Dan heb je ergens om naar uit te kijken.

Investeer in jezelf en je komt van slaapproblemen af

Natuurlijk is iedereen die slaapproblemen heeft vrij om hulp te zoeken, maar meestal levert het alleen frustratie en moedeloosheid op. Ook kost het veel geld. Dat geld kun je beter in jezelf investeren door leuke dingen in te plannen. Wat er eerder voor zorgt dat de slaapproblemen ophouden. Een bed kun je zien als een levensinverstering, niet dat het je hele leven meegaat, maar het zorgt er wel voor dat je lekker slaapt waardoor je beter presteert in de werkzaamheden die je doet. Nog een laatste tip: “test zoveel mogelijk bedden en matrassen uit”, zodat je zeker weet dat je het juiste aanschaft.

Vergelijkbare berichten