Slaapweetjes die u nog niet wist!

author
1 minuut, 41 tweedes Lees

Slaapweetjes die u nog niet wist!

Er zijn vast genoeg slaapweetjes die u wél al weet, maar deze vinden wij wel erg bijzonder. Dat moeten we natuurlijk met u delen!

1. Slaaptekort zorgt voor rimpels
Dat tekort aan slaap zorgt voor gezondheidsproblemen weten we al. Maar dat het ook rimpels bevorderd is minder bekend. Normaal gesproken herstelt de huid zich ’s nachts, maar bij langdurige verstoring van de nachtrust stopt dit proces. Bovendien zorgt een tekort aan slaap ervoor dat het cortisol in het bloed verhoogd, waardoor er minder collageen wordt aangemaakt. Collageen zorgt er juist voor dat de huid verstevigd wordt.

2. Beter slapen door meer daglicht
Wanneer je overdag meer daglicht krijgt maakt het lichaam automatisch het hormoon melatonine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je ’s nachts beter slaapt. In ‘donkere seizoenen’ is extra daglicht daarom nog belangrijker om een goede nachtrust te behouden.

3. Sporten en slaap gaan hand in hand
Bewegen is goed voor de gezondheid, maar ook voor de slaap. Wie ongeveer vier keer per week rond de twintig minuten actief beweegt, slaapt ’s nachts vaster. Bovendien werkt het twee kanten op: sporten zorgt voor een betere nachtrust, en dat zorgt er vervolgens voor dat je weer zin hebt om te bewegen!

4. Kilo’s verliezen? Beter slapen!
Wanneer u wat kilo’s kwijt wil raken is een goede nachtrust van belang. Een tekort aan slaap kan er namelijk toe leiden dat de stofwisseling verstoord wordt. Bovendien kunnen de hormonen greline en leptine uit balans raken. Het hormoon greline zorgt ervoor dat u zin krijgt in eten, terwijl leptine er juist voor zorgt dat het lichaam weet wanneer u genoeg heeft gehad. Door het slaaptekort wordt er minder leptine aangemaakt en meer greline, wat de eetlust bevorderd.

5. Grootste ergernis: trekken aan het dekbed
Iedereen die met een partner in bed slaapt zal het wel herkennen: het nachtelijke getrek aan het dekbed. Ook snurken en steeds omdraaien wordt als grote ergernis tijdens het slapen aangegeven. Gemiddeld missen slaappartners twee uur slaap per nacht door dat soort ergernissen.

Vergelijkbare berichten