Een goede slaaphouding is erg belangrijk

author
2 minuuts, 5 tweedes Lees

Een goede slaaphouding is erg belangrijk

Tijdens de slaap kan het lichaam zich herstellen en weer opladen voor een nieuwe dag. Hiervoor is de slaaphouding erg belangrijk. Als de slaaphouding niet goed is kan u wakker worden met nek- of rugklachten of niet uitgerust wakker worden. Ook moeten er tijdens de slaap geen lichaamsdelen of organen overbelast worden. Slaaphoudingen hebben invloed op het lichaam, maar welke houding heeft de beste invloed?

Er zijn drie slaaphoudingen: op de buik, op de rug en op de zij. Op de buik slapen is het minst populair, het is dan ook een onnatuurlijke houding. De onderrug ligt in een kromming en de nek ligt gedraaid, hierdoor kunnen rug of nekklachten ontstaan. Ook krijgt de wervelkolom weinig tot geen steun. Deze houding is daarom af te raden, als u toch op de buik wilt slapen doe dit dan zonder kussen. Op deze manier voorkomt u dat dat het hoofd hoger ligt, zo kan de wervelkolom toch in een goede kromming liggen.

Op de rug slapen is erg goed voor het verdelen van het lichaamsgewicht. Als u op de rug slaapt is het erg belangrijk om een kussen te gebruiken voor een natuurlijke houding. Op deze manier heeft de wervelkolom een lichte kromming. Toch zijn er nog twee varianten van de rugligging, met de armen naast het lichaam of met de armen naast het hoofd. Wanneer u met de armen naast het lichaam slaapt is dit goed in balans en zal u uitgerust wakker worden. Als u met uw armen naast het hoofd slaapt kan het zijn dat de armen nog slapen of zelfs gevoelloos zijn wanneer u wakker wordt. Om uitgerust wakker te worden is het daarom beter om uw armen langs uw zij te leggen.

Dan is er nog de slaaphouding op de zij, bij deze houding ligt de wervelkolom in een natuurlijke kromming. Hierdoor zullen rugklachten minimaal zijn, toch is het belangrijk bij deze houding om een goed matras te hebben. Dit zorgt ervoor dat de wervelkolom recht ligt. Bij een zacht matras zal de wervelkolom teveel gebogen zijn, dit is ook het geval bij een te hard matras, doordat deze niet flexibel genoeg is. Let erop dat uw arm niet onder uw lichaam ligt, bijvoorbeeld achter uw rug. Dit zorgt voor een slechte doorbloeding en het is een onnatuurlijke houding. De foetushouding is een erg goede houding als we het hebben over de zijligging. Met de benen iets opgetrokken en de armen voor de borst is een goede comfortabele slaaphouding.

Vergelijkbare berichten