Telefoon naast het hoofd zorgt voor slechter slapen

author
1 minuut, 49 tweedes Lees

Telefoon naast het hoofd zorgt voor slechter slapen

De mobiele telefoon is niet meer uit ons leven te denken, helemaal met de opkomst van de smartphone. Hoe vaak nemen we onze mobiel mee naar bed om nog even de laatste Facebookupdates te bekijken, of de laatste whatsapp’jes te lezen? Bovendien werkt de smartphone voor veel mensen ook nog als wekker. Niet gek dus dat de telefoon vaak naast ons hoofd ligt. Onderzoek heeft echter aangetoond dat de mobiele telefoon op verschillende manieren onze nachtrust verstoort en zorgt dat we slechter slapen.

Allereerst is er de discussie over de straling van de telefoon. Sommigen zeggen dat deze straling niet schadelijk voor de mens is. Recentelijk onderzoek van het Karolinska Institute en Uppsala University in Zweden, en het Wayne State University in Michigan, heeft aangetoond dat de straling misschien niet schadelijk is, maar wel invloed heeft op de nachtrust. Verder kan de straling ook voor (lichamelijke) symptomen zorgen.

In de onderzoeksgroep bevonden zich 35 mannen en 36 vrouwen, in de leeftijdscategorie 18 tot 45. Een deel van de testgroep werd blootgesteld aan straling die te vergelijken is met de straling van een mobiele telefoon. Het andere deel van de testgroep werd helemaal niet blootgesteld aan straling. De onderzoekers ontdekten dat de groep die blootgesteld werd aan straling, ’s nachts langer de tijd nodig hadden om in een diepe slaap te komen. Ook duurde deze fase van diepe slaap korter.

Doordat de nachtrust niet optimaal is, of zelfs korter, kan het lichaam zich ’s nachts niet goed herstellen. Mensen die vaak hun telefoon naast hun kussen of bed houden zouden depressief worden, stemmingswisselingen krijgen of lichte symptomen van ADHD krijgen. Deze symptomen komen overeen met een soortgelijk Belgisch onderzoek naar mobiele straling.

Naast de straling van de mobiel, heeft ook alleen de aanwezigheid al effect op het slaapritme. ’s Avonds laat nog naar een fel scherm kijken zorgt er voor dat je langer scherp en alert blijft. Waar je eigenlijk hoort te ontspannen in bed, krijgen de hersenen alleen maar stress-reacties van eventuele berichtjes en prikkelingen. Er wordt daarom aangeraden om een uur voor het slapen gaan niet meer naar de mobiele telefoon te kijken en deze uit de slaapkamer te bannen.

Vergelijkbare berichten